liquidatie broer mocro maffia kroongetuige nabil b. reduan shurandy s
Schutter Shurandy S. liquidatie broer kroongetuige bij bedrijf slachtoffer. © Politie Amsterdam

‘Verzoek om beveiliging broers kroongetuige Nabil B. twee dagen voor liquidatie afgewezen’

Een verzoek om beveiliging van de broers van kroongetuige Nabil B. werd twee dagen voor de liquidatie van één van hen nog afgewezen.

Dat schrijft NRC. Op 23 maart 2018 werd Reduan B. door S. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Enkele dagen daarvoor had justitie bekendgemaakt dat er een nieuwe kroongetuige is in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties. De familie werd duidelijk niet goed beschermd op dat moment en Reduan B. werd op koelbloedige wijze geliquideerd. Na de moord is de hele familie B. ondergedoken. De schutter werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. De man heeft bekend maar geen namen genoemd van andere betrokkenen en mogelijke opdrachtgevers. Het gerechtshof heeft later 28 jaar opgelegd conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De broers van de kroongetuige blijken dagen voor de moord al te hebben gevraagd om beveiliging. Na de liquidatie gaf het OM aan dat Reduan geen of enkel zeer beperkte beveiliging wilde. Hier moesten ze later op terugkomen en justitie gaf toe de dreiging ernstig te hebben onderschat. De liquidatie van een familielid was nooit eerder voorgekomen en daarom onvoorstelbaar voor het OM. Er waren al signalen binnengekomen van dreigingen. Zo zouden vlak voor de bekendmaking van de deal met de kroongetuige handgranaten zijn gevonden in Utrecht. De vondst was volgens de politie mogelijk gelinkt aan de situatie rond de kroongetuige Nabil B.. Dat was reden voor één van de broers om om beveiliging te vragen maar volgens het OM was dat niet nodig en was er bovendien geen capaciteit. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de dood van Reduan B. en zijn beveiliging. Het rapport wordt volgend jaar verwacht.