Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Advocaten verdachten liquidatie advocaat Derk Wiersum willen onderzoek naar ‘slungelachtige schutter’

De advocaten van de mannen die veroordeeld zijn voor de liquidatie op advocaat Derk Wiersum, willen dat er onderzoek wordt gedaan naar een andere schutter.

Uit het dossier blijkt dat drie anonieme informanten hebben gewezen naar een andere man. Deze persoon past beter bij het signalement van de schutter die kort na de moord werd gegeven door buurtgenoten. Tijdens verhoren spraken ze over een jonge, slungelachtige schutter. De twee verdachten zijn beiden in de dertig en hebben een gespierd postuur. De advocaten willen dat de man die de informanten hebben genoemd onderzocht en verhoord wordt. Zo moet er volgens de verdediging gekeken worden naar zijn alibi, hij verklaarde namelijk op een feestje te zijn geweest in Brabant. Het hof beslist over twee weken of de man wordt verhoord.

Verdachten Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. De rechtbank zag dit duidelijk anders en heeft de hoogst mogelijke gevangenisstraf opgelegd voor een enkelvoudige moord. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. Dat kon de rechter niet opleggen voor een enkelvoudige moord en zodoende is het 30 jaar geworden.

Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.