‘Ajax had voor steekpartij aanwijzingen van mogelijk criminele contacten Promes’

Voetbalclub Ajax blijkt al voor de steekpartij al aanwijzingen te hebben gehad van mogelijk criminele contacten van voetballer Quincy Promes.

Dat heeft NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg bekendgemaakt in Studio Voetbal. ‘Ajax is een van de clubs die zogeheten bewustwordingsgesprekken met spelers voert om ze zo goed mogelijk voor te lichten’, zegt Stekelenburg. ‘Je bent kwetsbaar, jong en hebt opeens veel geld, dus je bent opeens heel aantrekkelijk in een bepaald milieu om contact mee te leggen.’

Volgens Stekelenburg gebeurde dat ook gerichter. ‘De politie heeft weleens spelers op het oog die zich in het foute milieu bewegen. Dat is ook bij Promes gebeurd in 2020 voor de steekpartij. Edwin van der Sar is bij een van die gesprekken aanwezig geweest. Dat er wat speelde, moet Ajax hebben geweten.’

De voetballer wordt verdacht van het neersteken van zijn neef op een familiefeest in Abcoude. Recent bleek dat Promes de steekpartij toe heeft gegeven in afgeluisterde gesprekken. Met verschillende familieleden sprak de voormalige Ajax-voetballer over het steekincident enkele uren eerder op het feest. Opmerkelijk was het feit dat Promes afgeluisterd werd door de politie.

Het tappen van de voetballer zou te maken hebben met grootschalige drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Het ging specifiek om een partij cocaïne van 4000 kilogram die in Antwerpen werd onderschept. Voor de duizenden kilo’s cocaïne werden meerdere verdachten uit Amsterdam Zuidoost opgepakt.