Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

“Albanese criminelen smokkelden en handelden in grote partijen drugs vanuit Antwerpse restaurant”

Een groep Albanese criminelen wordt verdacht van grootschalige drugssmokkel en handel vanuit restaurant Antwerpen.

In een grootschalige operatie heeft de lokale recherche van de Politiezone Antwerpen woensdagochtend meer dan 30 huiszoekingen uitgevoerd in een lopend onderzoek naar twee organisaties die verdacht worden van de invoer en verkoop van verdovende middelen. Het onderzoek, dat al meer dan een jaar aan de gang is, richt zich onder meer op de invoer van hasj uit Spanje en cocaïne via de Antwerpse haven.

Naast de huiszoekingen in België viel ook de Spaanse politie binnen op zeven locaties in het zuiden van Spanje. In totaal werden 30 verdachten gearresteerd en drugs, cash geld, wapens, luxehorloges en verschillende voertuigen in beslag genomen.

Het onderzoek begon toen de wijkwerking in Deurne informatie kreeg over een restaurant dat gebruikt zou worden als dekmantel voor illegale activiteiten. Klanten zouden er cocaïne kunnen krijgen en de plek werd bezocht door Albanese mannen die actief zouden zijn in het criminele milieu en zich bezighielden met inbraken, wapensmokkel, het vervalsen van geld en de aan- en verkoop van drugs.

Verder onderzoek toonde aan dat de Albanese verdachten nauwe contacten onderhielden met een Spaanse verdachte woonachtig in Sint-Gillis-Waas. De man had zijn eigen netwerk van handlangers, waaronder verschillende familieleden, en zou gebruik maken van corrupte havenarbeiders voor de invoer en het uithalen van drugs via de Antwerpse haven. De recherche kwam ook verschillende witwaspraktijken van de organisatie op het spoor, waaronder de aan- en verkoop van luxewagens.

Het onderzoek leidde verder tot in Spanje, waar familieleden van de hoofdverdachte zouden meewerken aan zijn criminele en witwasactiviteiten. De operatie van woensdagochtend omvatte verschillende adressen in onder andere Deurne, Berchem, Sint-Gillis-Waas, Brugge, Elsene en Mechelen. Na verhoor en eventuele voorleiding zal de onderzoeksrechter beslissen over de aanhouding van de verdachten.

Diverse teams van de Antwerpse politie, waaronder de lokale recherche, de wijkwerking, de mobiele eenheid en de arrestatie-eenheid, namen deel aan de operatie. Ook de speciale eenheden en de speurhonden van de federale politie, gespecialiseerd materiaal van de douane en collega’s van PZ Waasland-Noord en PZ Sint-Niklaas waren betrokken. Europol en het @ON netwerk van de Europese Unie, onder leiding van de anti-maffia directie van de Italiaanse politie (DIA), leverden bijstand en zorgden voor de internationale coördinatie.

Het onderzoek wordt voortgezet door de lokale recherche van PZ Antwerpen onder leiding van de onderzoeksrechter. Deze grootschalige operatie toont aan dat de Belgische politie vastbesloten is om de georganiseerde misdaad aan te pakken en de veiligheid van haar burgers te waarborgen.