‘Ambtenaren gemeentes kloonden paspoorten voor zware criminelen’

Ambtenaren blijken bij verschillende gemeenten paspoorten te hebben gekloond voor criminelen.

Dat schrijft Het Parool. De zaak kwam aan het licht toen eind 2014 een man zich meldde bij de balie van de afdeling reisdocumenten van de gemeente Utrecht. Hij vertelde dat zijn paspoort was geblokkeerd en als vermist was opgegeven, terwijl hij dat zelf niet had gedaan. De man was al bij de politie geweest en kreeg het advies zich te melden bij de gemeente. Die heeft vervolgens een intern onderzoek gestart.

Een jongen die stage liep bij de gemeente kwam in beeld als mogelijke verdachte. Op eenvoudige wijze wist hij het zogenaamde ‘vier ogen-principe’ te ontwijken. Normaal moet er nog door iemand anders naar gekeken worden, maar de stagiair wist dit makkelijk te ontwijken door het hanteren van een spoedprocedure. Op deze wijze bleek hij in drie maanden zeker dertien paspoorten te hebben gekloond voor criminelen.

Eén van de paspoorten bleek in het bezit te zijn van Naoufal F. alias Noffel. Hij werd op 16 april 2016 in Dublin aangehouden en had toen de gekloonde paspoort in bezit. F. is inmiddels tot levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij liquidaties. Hij zou als soort moordmakelaar hebben gefungeerd volgens justitie.

Er zijn niet alleen paspoorten gekloond van mensen die hier niets van wisten. In het 26Koper onderzoek bleek dat een man 1000 euro per maand betaald kreeg zodat iemand anders zijn paspoort kon gebruiken. Niemand minder dan Ridouan Taghi bleek bij zijn aanhouding in 2019 in het bezit van de paspoort op naam van die persoon. Er loopt nu een onderzoek naar fraude door verschillende ambtenaren van gemeentes.