Amerikaanse staat geeft groen licht voor executies gedetineerden door vuurpeloton

De Amerikaanse staat South Carolina heeft groen licht gegeven voor executies van gedetineerden door een vuurpeloton.

De methode is vorig jaar vastgelegd in een nieuwe wet en gedetineerden hebben nu dus de keus om zich te laten executeren door een vuurpeloton. Een woordvoerder van de State Corrections Department meldde vrijdag dat de renovaties zijn voltooid in de dodenkamer in Columbia en dat het bureau, procureur-generaal Alan Wilson had geïnformeerd dat executies door een vuurpeloton nu mogelijk zijn en één van de opties voor de gedetineerden.

De staat had ruim tien jaar moeite om drugs te krijgen die in de injecties wordt gestopt waarmee veroordeelden worden geëxecuteerd. Er kan in South Carolina naast een injectie ook gekozen worden voor de elektrische stoel en nu komt daar dus executie door een vuurpeloton bij.

Staatsfunctionarissen hebben ook protocollen opgesteld voor hoe de executies per vuurpeloton uitgevoerd moeten worden. De drie schutters, allemaal vrijwilligers die medewerkers zijn van de gevangenis, zullen vuurwapens hebben geladen met scherpe munitie, met hun wapens op het hart van de gevangene gericht. Er wordt een kap over het hoofd van de gedetineerde geplaatst, die in de gelegenheid wordt gesteld een laatste verklaring af te leggen waarna er geschoten zal worden. De renovaties hebben 53.600 dollar gekost.