Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Amerikanen trekken aanklachten drugssmokkel tegen Mexicaanse (ex) minister in

De Verenigde Staten hebben de aanklachten tegen de Mexicaanse oud-generaal en voormalig minister van Defensie Salvador Cienfuegos ingetrokken.

Dat heeft het ministerie van Justitie in de VS en het Mexicaanse Openbaar Ministerie laten weten. De oud-generaal werd in oktober in de stad Los Angeles aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel en witwassen.

‘Het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft besloten om de aanklachten tegen de voormalige minister Cienfuegos in de VS te laten vallen, zodat hij onderzocht kan worden en, als dat van toepassing is, kan worden aangeklaagd onder de Mexicaanse wet’, stond in de gezamenlijke verklaring met het Mexicaanse OM.

Cienfuegos was onder de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto belast met de strijd van het leger tegen drugskartels en werkte nauw samen met de Amerikaanse autoriteiten. De aanhouding van de voormalig minister was onverwacht en de betrekkingen tussen de VS en Mexico kwamen hierdoor onder druk te staan.

Mexico was niet van te voren ingelicht over de aanhouding van Cienfuegos. President Andrés Manuel López Obrador dreigde in reactie op de aanhouding om samenwerkingsovereenkomsten met de VS over het mandaat van de Amerikaanse antinarcoticabrigade DEA open te breken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat het bewijs heeft overgedragen aan Mexico en bereid is de Mexicaanse autoriteiten te ondersteunen in verder onderzoek naar de oud-generaal en zijn mogelijke betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel en het witwassen van crimineel vermogen.