© Politie

VIDEO: Corrupte havenarbeiders smokkelen tassen met cocaïne uit haven Vlissingen

De politie heeft beelden gedeeld van corrupte havenarbeiders die betrokken zijn bij grootschalige smokkel van cocaïne via de haven van Vlissingen.

Begin november nam de douane in de haven een partij cocaïne van 400 kilogram in beslag. Volgens de politie spelen corrupte havenarbeiders een belangrijke rol bij het binnenhalen van de partijen drugs. Er zijn nu beelden gedeeld van hun werkwijze.

Het grootste deel van de cocaïne komt binnen via schepen uit Zuid- en Midden-Amerika en ligt verpakt tussen het exotisch fruit zoals bananen en ananassen. In Vlissingen meren die schepen aan in de Bijleveldhaven, ook wel bekend als de ‘fruithaven’. Om de drugs vervolgens het haventerrein af te krijgen, is hulp van binnenuit cruciaal. In ruil voor aanzienlijke geldbedragen geven corrupte havenmedewerkers informatie door aan opdrachtgevers over de zendingen met fruit en helpen bij het naar buiten smokkelen van de partijen drugs,

Op bewakingsbeelden is te zien hoe deze corrupte havenarbeiders te werk gaan. Aan het eind van hun werkdag verlaten ze het haventerrein met een gevulde tas, waarschijnlijk met drugs. De politie heeft de beelden gedeeld en roept mensen die meer weten over de corrupte havenarbeiders op om zich te melden en informatie door te geven.