Verdachte gepakt voor buitmaken ruim 130K van tientallen slachtoffers met bankhelpdeskfraude

In een onderzoek naar bankhelpdeskfraude is een verdachte gepakt die ruim 130K zou hebben buitgemaakt van tientallen slachtoffers.

Op maandag 31 juli heeft de politie een 19-jarige man uit Amsterdam gearresteerd, die ervan wordt verdacht dat hij zeker dertig slachtoffers heeft opgelicht door middel van bankhelpdeskfraude. De totale schade wordt geschat op meer dan 130.000 euro.

Het onderzoek naar de verdachte begon na een aangifte van een oudere vrouw uit Loosdrecht. Op 21 februari ontving zij een telefoontje van een persoon die zich voordeed als een bankmedewerker, bewerende dat haar rekening gehackt was. Het slachtoffer werd verzocht om haar bankpas en pincode in een envelop te doen en af te geven aan een andere “bankmedewerker” die even later aan haar deur verscheen.

De 19-jarige verdachte uit Amsterdam wordt vermoedelijk gezien als de persoon die zich voordeed als deze medewerker. Gelukkig werd het slachtoffer bijgestaan door haar buurvrouw, die het verdacht vond en meteen hielp om de bank te bellen en haar rekening te blokkeren. Toch was er al enkele honderden euro’s gepind bij een nabijgelegen supermarkt voordat de rekening werd geblokkeerd.

De politie herkende de verdachte op de camerabeelden van de supermarkt en ontdekte uit verder onderzoek dat hij betrokken was bij meer dan dertig andere aangiftes van bankhelpdeskfraude. Deze fraudeurs maken gebruik van trucs om slachtoffers te overtuigen hun bankgegevens af te geven, waarna ze geld van de rekeningen opnemen. In totaal zijn de slachtoffers voor meer dan 130.000 euro opgelicht.

Bij de aanhouding van de verdachte werden enkele honderden euro’s in beslag genomen, evenals meerdere gegevensdragers tijdens een doorzoeking van zijn huis. De politie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties zullen volgen in dit lopende onderzoek. Het onderzoeksteam wil andere mogelijke betrokkenen bij deze grootschalige oplichtingszaak grondig in kaart brengen en verantwoordelijkheid laten afleggen voor hun daden.