De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Arsenaal zware vuurwapens gepakt in bewaakte verborgen ruimtes bij actie woonwagenkamp

De politie heeft op dag nummer drie wederom vuurwapens, drugs en geld gevonden op het woonwagenkamp in Oss. De resultaten zijn nu bekendgemaakt.

Bij Operatie Alfa hebben ruim honderd medewerkers van politie, Belastingdienst en Defensie sinds woensdagochtend het woonwagenkamp doorzocht. Het hele terrein werd afgezet en uitgekamd. Er werd onder meer gezocht naar geld, drugs en vuurwapens: ‘Wij denken dat op dit kamp criminele plannen werden beraamd en om die reden hebben we uitgebreid gezocht en de tijd genomen die nodig was om alles te doorzoeken’, aldus een woordvoerder.

Op het woonwagenkamp werden zowel op woensdag, donderdag als vrijdag flinke hoeveelheden geld, drugs en wapens gevonden. Specialisten van defensie hebben met speciaal apparatuur voor verborgen ruimtes in een bos nabij het kamp gezocht. Hierbij zijn meerdere verborgen ruimtes aangetroffen met daarin een arsenaal zware vuurwapens. De verborgen ruimtes werden bewaakt met eigen camera’s.

In totaal werden er op het kamp acht kalasjnikovs, twee M16-vuurwapens, een stengun en zes vuistvuurwapens gevonden, waarvan één in een verborgen ruimte van een auto. Tijdens de doorzoeking werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden, net als meerdere patroonhouders. In een ondergrondse ruimte werd een explosief aangetroffen.

De kopstukken van de criminele familie houden zich in de ogen van politie en justitie onder meer bezig met grootschalige drugshandel. In de grond, maar ook op andere plekken op het kamp werden grote hoeveelheden drugs gevonden. Het gaat om honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs en honderdduizenden pillen en zo’n honderd kilo MDMA-kristallen. In één woning werden een grote hoeveelheid contant geld gevonden.

De drie verdachten die op de eerste dag werden aangehouden worden gezien als hoofdrolspelers van criminele organisatie. Een 48-jarige man uit Oijen wordt gezien als leider. De organisatie hield zich bezig met de import van harddrugs, vuurwapenhandel en productie van en handel in synthetische drugs.

De hoofdverdachte heeft volgens justitie meerdere keren grote hoeveelheden harddrugs ingevoerd. Het gaat volgens het OM om twee grote partijen cocaïne van 1500 kilogram en 300 kilogram. De 26-jarige man uit Oss wordt verdacht van betrokkenheid bij het vervoer van bijna honderd kilo MDMA. Verder wordt hij verdacht van de diefstal van een vrachtwagen met oplegger en container. De 55-jarige man uit Oss wordt verdacht van het vervoeren van vuurwapens en drugs.

De rechter-commissaris besloot dat het drietal de komende tijd voorlopig vast blijft zitten. De doorzoeking van het kamp wordt vandaag afgerond waarna de bewoners weer terug kunnen keren naar hun woningen.