Arts schuldig bevonden aan miljoenenfraude met valse COVID-19 claims

Een arts in de VS is schuldig bevonden voor grootschalige miljoenenfraude met claims rond het coronavirus (COVID-19).

Een federale jury in Baltimore heeft vandaag een arts uit Maryland schuldig bevonden aan het indienen van meer dan $15 miljoen aan valse en frauduleuze claims bij Medicare en een commerciële verzekeringsmaatschappij. De claims waren gerelateerd aan patiënten die COVID-19-tests ontvingen op testlocaties die door de arts werden geëxploiteerd.

Volgens gerechtelijke documenten en bewijsmateriaal tijdens het proces was de 49-jarige Ron Elfenbein, eigenaar en medisch directeur van Drs ERgent Care LLC, verantwoordelijk voor het exploiteren van meerdere drive-through COVID-19-testlocaties in Anne Arundel en Prince George’s counties. Elfenbein gaf zijn werknemers de opdracht om naast facturering voor COVID-19-tests ook te factureren voor evaluatie- en beheersbezoeken op hoog niveau. Deze bezoeken werden echter niet volgens de aangerekende diensten aan patiënten geleverd.

Elfenbein liet deze bezoeken op hoog niveau in rekening brengen voor alle patiënten, inclusief degenen die asymptomatisch waren, getest werden vanwege werkvereisten of reisdoeleinden. Hierdoor diende hij miljoenen dollars aan valse claims in bij Medicare en de verzekeringsmaatschappij voor bezoeken die niet waren geleverd zoals vermeld en niet in aanmerking kwamen voor vergoeding.

De jury heeft Elfenbein schuldig bevonden aan vijf aanklachten van gezondheidszorgfraude. Hij zal op 7 november worden veroordeeld en kan een maximale straf van 10 jaar gevangenisstraf voor elke aanklacht krijgen. Deze zaak is opmerkelijk omdat Elfenbein de eerste arts is die schuldig is bevonden aan gezondheidszorgfraude in verband met het onrechtmatig factureren voor doktersbezoeken in verband met patiënten die COVID-19-tests ondergaan. De straf zal worden bepaald door een federale districtsrechter na overweging van de U.S. Sentencing Guidelines en andere wettelijke factoren.