VIDEO: Leider bende met duizenden agenten binnen gevangenis verplaatst na liquidatie presidentskandidaat

Met duizenden agenten en militairen is de leider van een beruchte bende binnen de gevangenis verplaatst naar een zwaardere afdeling.

De leider van de beruchte bende Los Choneros, die naar verluidt betrokken was bij bedreigingen jegens de onlangs vermoorde presidentskandidaat, is overgebracht naar een strenger beveiligde afdeling binnen de gevangenis. Ongeveer 4000 militairen en politieagenten werden gemobiliseerd om Adolfo Macías, ook bekend als Fito, te verplaatsen naar een zwaarbeveiligde eenheid, aldus de autoriteiten.

Macías, berucht vanwege zijn alias Fito, zit momenteel een straf van 34 jaar uit wegens aanklachten van drugshandel, moord en georganiseerde misdaad. Hij is nu verhuisd naar een gespecialiseerde afdeling voor 150 gedetineerden in de Litoral-megadevangenis in Guayaquil.

Binnen het kader van deze militaire operatie in de beruchte gevangenis werden wapens, munitie en explosieven in beslag genomen. Volgens de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso was deze verplaatsing noodzakelijk “voor de veiligheid van zowel burgers als gevangenen”, zoals hij verklaarde op sociale media.

Het verband tussen deze actie en de recente liquidatie van presidentskandidaat Fernando Villavicencio blijft vooralsnog onduidelijk. Villavicencio, een 59-jarige voormalige journalist, werd enkele dagen geleden doodgeschoten na een toespraak. Hij beweerde dat hij bedreigd was door Los Choneros en andere criminele bendes.

Zes Colombianen worden momenteel vastgehouden in verband met de moord op Villavicencio. Een zevende verdachte werd gedood in een vuurgevecht met de politie. Het precieze karakter van de beschuldigingen en het motief achter de liquidatie zijn nog niet officieel bekendgemaakt door de autoriteiten.