Automobilist neergeschoten door politie na inrijden op agenten

De politie heeft een automobilist neergeschoten na het inrijden op agenten.

De automobilist is woensdagmiddag neergeschoten door de politie nadat hij opzettelijk op agenten was ingereden. De man is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de politie ging aan het schietincident een achtervolging vooraf. Agenten wilden de bestuurder op de A15 bij Barendrecht aanhouden vanwege asociaal rijgedrag. In plaats van te stoppen, koos de automobilist ervoor om met hoge snelheid te vluchten. Hij reed via de A4 richting Den Hoorn, waar hij achteruit op de agenten inreed. De agenten gaven hem bevel om te stoppen, maar de verdachte negeerde dit en vormde een direct gevaar voor de agenten. Hierop zag een agent zich genoodzaakt een schot te lossen, waarbij de verdachte werd geraakt.

De politie kan op dit moment nog geen informatie geven over de ernst van de verwondingen van de neergeschoten automobilist. Zoals gebruikelijk bij incidenten waarbij de politie heeft geschoten, heeft de Rijksrecherche een onderzoek ingesteld om de toedracht van het incident te achterhalen.

Dit voorval benadrukt eens te meer de risico’s en uitdagingen waarmee de politie dagelijks te maken heeft bij het handhaven van de openbare veiligheid. Situaties waarin agenten genoodzaakt zijn geweld te gebruiken, worden altijd grondig onderzocht om de juiste gang van zaken te kunnen vaststellen.

De politie benadrukt dat het inzetten van vuurwapens een uiterste middel is dat alleen wordt toegepast wanneer er sprake is van een directe bedreiging voor het leven van de politie of anderen. Het onderzoek van de Rijksrecherche zal hopelijk meer duidelijkheid verschaffen over de gebeurtenissen die hebben geleid tot het neerschieten van de automobilist.

De betrokken agenten zullen naar verwachting worden ondervraagd en er zal forensisch onderzoek worden uitgevoerd op de plaats van het incident. Het is van groot belang dat de waarheid wordt achterhaald en dat eventuele verantwoordelijkheden worden vastgesteld.

De politie roept getuigen van het voorval op om zich te melden en informatie te delen die kan bijdragen aan het onderzoek.