Babbeltruc bende opgerold die zich voordeed als politie bij slinkse oplichtingen

In een alarmerend tijdsbestek van twee maanden hebben politieautoriteiten meerdere meldingen ontvangen van slachtoffers van een ingenieuze babbeltruc.

Criminelen, die zich onder meer voordoen als politieagenten, hebben op slinkse wijze duizenden euro’s buit weten te maken. De politie heeft echter twee verdachten gearresteerd op verdenking van fraude en oplichting. Deze kwalijke praktijken beperken zich niet tot alleen Amsterdam, maar strekken zich ook uit tot Almere en Maastricht, wat doet vermoeden dat deze bende hun activiteiten op meerdere locaties in het land uitvoert.

Slimme Tactieken van de Bende

De criminelen, vermomd als politieagenten, bellen slachtoffers op met verontrustende verhalen. Ze beweren onder andere dat het adres van de slachtoffers op een inbrekerslijst staat en adviseren hen hun waardevolle bezittingen, inclusief bankpassen, in een enveloppe te doen. Deze enveloppen worden vervolgens opgehaald door een koerier of ‘agent in burger’ en beloven binnen enkele dagen teruggebracht te worden door de politie. Met listige smoezen weten de oplichters ook pincodes te ontfutselen. Dezelfde dag worden er nog pintransacties uitgevoerd met de gestolen bankpassen van de slachtoffers, hoogstwaarschijnlijk door de verdachten zelf.

Doortastend Onderzoek en Aanhoudingen

De politie start een intensief onderzoek naar aanleiding van de aangiftes van de slachtoffers. Ze weten het telefoonnummer te traceren dat mogelijk door de verdachten wordt gebruikt. Uit deze bevindingen blijkt dat de verdachten op dezelfde dag meerdere pogingen hebben ondernomen om voornamelijk oudere mensen telefonisch op te lichten. Na enige tijd lijken ze succes te hebben bij een oudere dame. Agenten krijgen hierdoor zicht op een potentieel nieuw slachtoffer in Almere en gaan onmiddellijk die kant op om direct actie te kunnen ondernemen.

Op het afgesproken tijdstip staan agenten klaar rondom de woning van het beoogde slachtoffer. Tijdens het gesprek met de nepagent arriveert er daadwerkelijk een bankmedewerker aan de deur, waarop de verdachten worden gearresteerd. Een 19-jarige man uit Culemborg en een 26-jarige man uit Almere worden aangehouden. Bij huiszoekingen worden verschillende betaalpassen, telefoons en valse politielegitimatiebewijzen aangetroffen. Op de telefoons vinden de agenten gegevens die de verdachten in verband brengen met meerdere aangiftes.

Juridische Stappen en Uitspraak

In de rechtbank wordt tegen de 19-jarige verdachte een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, terwijl voor de 26-jarige medeverdachte een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk, wordt gevraagd. De uitspraak luidt dat de 19-jarige man een gevangenisstraf van 20 maanden krijgt, terwijl de 26-jarige man veroordeeld wordt tot 10 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.