Belgisch leger gaat kerncentrale beveiligen omdat politie te druk heeft met drugstransporten

Het Belgisch leger neemt voorlopig de beveiliging van de kerncentrale over omdat de politie het te druk heeft met drugs.

Vanaf volgende week zal de federale politie niet langer de kerncentrale in het Belgische Doel bewaken. De beveiliging van de kerncentrale wordt tijdelijk overgenomen door het Belgische leger, omdat de agenten van de federale politie naar de haven van Antwerpen worden gestuurd om de scheepvaartpolitie te helpen bij het bestrijden van drugscriminaliteit.

De in totaal zestig agenten die voorheen werkten bij de kerncentrale zullen hun werkzaamheden voortzetten bij de haven van Antwerpen. De federale politie zal in de tussentijd extra mankracht proberen te regelen om het smokkelen van drugs via de haven zo moeilijk mogelijk te maken.

De maatregel is nodig vanwege het toenemende aantal drugstransporten dat via de haven van Antwerpen plaatsvindt. Vorig jaar werd een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen in de haven, bijna 110 ton. Deze hoeveelheid bleek zelfs te groot voor de verbrandingsovens, die niet alle ingenomen drugs konden verwerken.

Het leger zal de beveiliging van de kerncentrale in Doel overnemen tot zeker het einde van dit jaar. Het is nog niet bekend wat er daarna zal gebeuren. De veiligheid van de kerncentrale is van groot belang, omdat een eventueel incident grote gevolgen kan hebben voor zowel België als de omliggende landen.