Honderden aanhoudingen en ruim 50 miljoen in beslag bij grote actie drugshandel darkweb

Bij een grote actie inzake drugshandel op het darkweb zijn honderden aanhoudingen verricht en ruim 50 miljoen in beslag genomen.

Gecoördineerde internationale operaties hebben geleid tot de arrestatie van 288 verdachten die betrokken waren bij de handel in drugs op het darkweb. De operatie, genaamd SpecTor, heeft plaatsgevonden in negen verschillende landen en heeft geleid tot de inbeslagname van meer dan 50 miljoen euro aan contant geld en virtuele valuta, 850 kg drugs en 117 vuurwapens. De inbeslaggenomen drugs waren onder andere 258 kg amfetamine, 43 kg cocaïne en 43 kg MDMA. In Nederland zijn 10 personen gearresteerd in het kader van deze operatie.

De operatie SpecTor vloeide voort uit de inbeslagname van de criminele infrastructuur van Monopoly Market, een illegale marktplaats op het darkweb. Europol’s Europese Cybercrime Centrum heeft informatiepakketten samengesteld op basis van het bewijsmateriaal dat hieruit voortkwam. Deze pakketten vormden de basis voor opsporingsonderzoeken in verschillende landen.

Naast de arrestaties in Nederland vonden er arrestaties plaats in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Polen en Brazilië. Onderzoek naar de identiteit van personen achter de darkweb-accounts is nog gaande.

Het Team Cyber Enabled Crime van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid maakt deel uit van de Operational Coordination Group van Europol en is trots op de resultaten van de operatie. De intelligence die Europol deelde hielp hen nieuwe onderzoeken te starten en bestaande onderzoeken te verrijken. De internationale samenwerking toont weer aan dat het essentieel is in de bestrijding van criminaliteit op het darkweb.