Berichtendienst eMates voor gedetineerden stopgezet vanwege berichtjes Ridouan Taghi

De berichtendienst eMates voor gedetineerden is stopgezet vanwege berichten van Ridouan Taghi.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) tegen NRC. De berichtendienst werd maandag stopgezet en dat direct gelinkt zijn aan het onderzoek rond Taghi. De vermeende topcrimineel zou op sommige dagen tientallen berichten hebben verzonden. Dat zou zijn gebleken tijdens het onderzoek naar Taghi’s advocaat en neef Youssef T.. Het OM verdenkt T. ervan als soort doorgeefluik naar de buitenwereld te hebben gefungeerd.

Via berichtendienst eMates mogen alleen gescreende berichten worden verstuurd. Het OM waarschuwde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) over de vele niet-gecontroleerde berichten die konden worden verstuurd. Er worden jaarlijks rond de 200.000 berichten verstuurd via eMates door en aan gedetineerden. Een onafhankelijke partij doet nu onderzoek naar de beveiliging en toezicht rond de berichtendienst.

Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt verdachte van het opdracht geven tot een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.