Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Beruchte Italiaanse maffiabaas Messina Denaro van gevangenis naar ziekenhuis vanwege gezondheid

De beruchte Italiaanse maffiabaas Messina Denaro is vanuit de gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis, omdat zijn gezondheid flink achteruit is gegaan.

Denaro, die decennialang een prominente leider was van de cosa nostra, de Siciliaanse tak van de maffia, kampt met ernstige gezondheidsproblemen.

Volgens zijn advocaat is Denaro’s gezondheidstoestand dermate verslechterd dat hij niet langer onder het strikte regime van de gevangenis kan verblijven, dat speciaal is opgezet voor veroordeelde maffialeden. De 61-jarige maffiabaas werd vandaag onder strenge beveiliging overgebracht naar een ziekenhuis in de stad L’Aquila, in centraal Italië.

Denaro kwam begin dit jaar in de schijnwerpers toen hij na maar liefst 30 jaar op de vlucht te zijn geweest, werd gearresteerd in Palermo. Zijn arrestatie vond plaats in een privéziekenhuis, waar hij al ruim een jaar behandeld werd voor leverkanker.

De cosa nostra maffiabaas werd al sinds 1993 internationaal gezocht vanwege een levenslange gevangenisstraf. Tijdens zijn decennialange ontsnapping aan de politie slaagde Denaro erin om uit handen van de autoriteiten te blijven en kreeg hij de bijnaam “Laatste Godfather.”

Enige tijd terug werd Denaro gelokaliseerd door de autoriteiten, wat leidde tot zijn arrestatie. Hij gaf onmiddellijk toe dat hij Matteo Messina Denaro was, en zijn gevangenneming werd beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Italië.

Met zijn overplaatsing naar het ziekenhuis blijft de focus liggen op zijn gezondheid, terwijl de autoriteiten verder proberen zijn criminele activiteiten te beteugelen en de rechtsgang voort te zetten. Denaro zelf heeft overigens tijdens een verhoor ontkend een maffioso te zijn en/of betrokken bij de vele liquidaties die aan hem worden toegeschreven.