© Pixabay on Pexels.com

Bestuurder vluchtauto verklaart niet één maar twee personen te hebben vervoerd op dag liquidatie Peter R. de Vries

De rechtszaak tegen de vermeende uitvoerders van de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries is van start gegaan.

De verdachten Delano G. en Kamil E. worden beiden verdacht de moord te hebben uitgevoerd. Justitie denkt dat G. de schoten heeft gelost en E. de vluchtauto heeft bestuurd. E. verklaarde in de rechtbank dat hij dacht dat het om drugs ging en geen liquidatie. Hij zou naar eigen zeggen G. en een tweede persoon, een Pool, van Rotterdam naar Amsterdam hebben gereden. Wie deze onbekende mysterieuze Poolse man is, wilde E. niet zeggen. Hij weigert namen te noemen van personen die niet voor de rechter staan. G. beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries worden momenteel twee verdachten strafrechtelijk vervolgd. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van observaties en het doodschieten van De Vries. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.