Bloedbad met ruim twintig doden bij grote actie tegen kopstukken bende in favela Rio

Een grote politieactie in een favela in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is volledig uit de hand gelopen.

Agenten drongen voor zonsopgang de favela Villa Cruzeiro binnen om de kopstukken van een bende op te sporen en aan te houden. Nog voor de militaire politie de wijk binnen was werden ze al hevig onder vuur genomen. Er ontstond een vuurgevecht waarbij over en weer met zwaar geschut werd geschoten.

De actie nam uren in beslag en hierbij zijn veel doden en gewonden gevallen. Het zou gaan om zeker twintig doden en tientallen personen met schotwonden. Er zijn uiteindelijk alleen doden gevallen en geen kopstukken aangehouden. Justitie heeft een onderzoek gestart en de militaire politie moet binnen tien dagen een gedetailleerd rapport overhandigen over waar het fout is gegaan.

De actie is één van de dodelijkste in de geschiedenis van Rio. Vorig jaar kwamen bij een soortgelijke actie in een andere favela 28 personen om het leven. Volgens getuigen zou de politie toen meerdere verdachten ter plekke hebben geëxecuteerd. De politie in Brazilië staat erom bekend erg gewelddadig en (soms) zelfs crimineel te werk te gaan.