Blokken cocaïne tussen lading bevroren kip aangetroffen in Rotterdam

De douane heeft tussen een lading bevroren kip in Rotterdam een partij blokken cocaïne aangetroffen.

Op maandag 22 mei 2023 heeft de Douane tijdens een controle in de haven van Rotterdam een partij cocaïne van ongeveer 34 kilo aangetroffen in een zeecontainer. De drugs waren op ingenieuze wijze verstopt in de inspectieruimte van de koelmotor van de koelcontainer.

De container, geladen met bevroren kip, was afkomstig uit Brazilië en had als bestemming een ontvanger in Italië. De lading kip moest worden gelost bij een koelbedrijf in Rotterdam. Tijdens de controle ontdekte de Douane de verborgen drugs. Het vermoeden bestaat dat de verdovende middelen ergens tijdens de route of in een leeg depot uit de inspectieruimtes verwijderd hadden moeten worden. Dit vermoeden wordt versterkt door de vondst van een GPS-baken in de container. Het opslagbedrijf in Rotterdam lijkt geen betrokkenheid te hebben bij de smokkel.

De in beslag genomen drugs hebben een straatwaarde van ruim 2,5 miljoen euro. Ze zijn inmiddels vernietigd om te voorkomen dat ze in de illegale handel belanden.

Het onderzoek naar deze zaak is in handen van het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie. Het team zal verder onderzoek verrichten om de verantwoordelijken voor deze smokkelpoging op te sporen en te vervolgen.

De vondst van deze partij cocaïne benadrukt de voortdurende inzet van de autoriteiten om drugssmokkel tegen te gaan. De Rotterdamse haven is een belangrijk knooppunt in de internationale handel en er wordt hard gewerkt om de veiligheid en integriteit van de haven te waarborgen.

De Douane roept het publiek op om verdachte situaties of mogelijke smokkelactiviteiten te melden. Dit soort informatie kan van onschatbare waarde zijn in de strijd tegen de illegale drugshandel.

Meer details over het onderzoek zullen worden vrijgegeven naarmate het onderzoek vordert.

©️OM