Nederlander op Ibiza overleden na inname hallucinerend paddengif (drugs)

Op het Spaanse eiland Ibiza is een Nederlander overleden na inname van een hallucinerend paddengif.

Het slachtoffer is overleden op het eiland Ibiza nadat hij een hallucinerend gif had ingenomen dat afkomstig is van de coloradopad, ook wel bekend als de incilius alvarius. Het lichaam van de 58-jarige man werd gevonden in een bos in de buurt van Cala Llonga, een geliefd strandresort op Ibiza. De Guardia Civil werd ingeschakeld voor een strafrechtelijk onderzoek, aangezien het onwaarschijnlijk leek dat de man een natuurlijke dood was gestorven.

Na bijna vier weken forensisch onderzoek is gebleken dat de dood van de man veroorzaakt is door het innemen van een krachtig gif. Dit gif is afkomstig van de coloradopad, een van de grootste padden ter wereld met een lengte van 15 centimeter. Het is echter nog onduidelijk of de Nederlander het gif bewust heeft ingenomen of dat er sprake was van een vergissing. Volgens Spaanse media waren er geen andere personen betrokken bij het incident.

De coloradopad, ook wel bekend als de “drug-pad”, is onder gebruikers van psychedelische drugs een bekend fenomeen. Het dier scheidt via zijn klieren een krachtig gif af dat de stof bufotenine bevat. Dit gif dient als verdedigingsmechanisme tegen vijanden in verschillende Zuid-Amerikaanse staten en Mexico.

De tragische gebeurtenis werpt een licht op de risico’s van het gebruik van hallucinogene stoffen en de mogelijke gevolgen daarvan. Hoewel het niet duidelijk is of de Nederlander op de hoogte was van de potentieel gevaarlijke effecten van het paddengif, benadrukt dit incident het belang van voorzichtigheid en verantwoordelijkheid bij het omgaan met dergelijke substanties.

De autoriteiten op Ibiza zullen naar verwachting blijven samenwerken met de familie van de overledene en mogelijk internationale partners om de exacte omstandigheden rondom zijn dood te achterhalen. Daarnaast kan dit incident ook leiden tot discussies over bewustwording en preventie van gevaarlijke drugsmisbruikpraktijken.

Het is van essentieel belang dat mensen zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van potentieel gevaarlijke stoffen en dat er voldoende voorlichting en ondersteuning beschikbaar is om dergelijke tragedies te voorkomen.