Cel voor gijzeling en mishandeling geldezel die buit WhatsApp-fraude pinde en voor zichzelf hield

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor het gijzelen van een ‘geldezel’ die weigerde de buit te geven aan de oplichters.

Eind 2020 werd aan het slachtoffer gevraagd of hij zijn bankrekening beschikbaar wilde stellen als geldezel. Hij stemde hiermee in en pinde op 27 april een bedrag dat afkomstig was van WhatsApp-fraude. In plaats van het geld in te leveren zoals afgesproken is de man er vandoor gegaan met het geld.

Op 29 april is het slachtoffer naar de toenmalige woning van de 21-jarige man in Bennekom gelokt. Daar hielden drie mannen hem ruim 2 uur lang vast. Het slachtoffer is mishandeld, ze dwongen hem het geld terug te geven en er werd gedreigd om met een boormachine in zijn knie te boren.

Dat was nog niet alles want na de mishandeling moest hij ook nog in een auto stappen en werd door vijf mannen naar een bos in Zeist gebracht. Onderweg hield iemand een brandende peuk tegen zijn voet. In het bos moest het slachtoffer zich uitkleden terwijl dit gefilmd werd met zijn eigen telefoon. Uiteindelijk lieten ze hem alleen achter in het bos.

De rechtbank heeft het drietal schuldig bevonden aan gijzeling en heling van crimineel geld. De 41-jarige man uit Apeldoorn, 21-jarige man uit Arnhem en 22-jarige man uit Houten hebben gevangenisstraffen variërend van 12 tot 40 maanden opgelegd gekregen.