© Pexels

Cel en tbs geëist voor neersteken ex en schoonmoeder voor ogen 2-jarige zoon

Justitie heeft een gevangenisstraf en tbs geëist voor het neersteken van een ex en schoonmoeder voor de ogen van een klein kind.

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie in de rechtbank van Zutphen een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een destijds 38-jarige verdachte. Hij wordt beschuldigd van het neersteken van zijn ex-vriendin en ex-schoonmoeder op 1 december 2021 in Harfsen. De tweejarige zoon van het stel was getuige van het gewelddadige incident. Na de steekpartij nam de verdachte het jongetje mee naar zijn huis.

Tijdens de zitting verklaarde de officier van justitie: “De gebeurtenissen hebben tot op de dag van vandaag een verwoestende impact op de slachtoffers en hun familie. Ze leven met een traumatische herinnering en bovenal met de voortdurende angst dat de verdachte zijn daad zal voltooien zodra hij vrijkomt. Deze gedachte is niet ongegrond.” De officier verwees naar de media-aandacht voor relationeel geweld en femicide in de afgelopen maanden.

De aanklager benadrukte: “De verdachte heeft zonder enige terughoudendheid zowel de moeder als de oma van het jongetje neergestoken. Terwijl zij vochten voor hun leven, nam hij het meest dierbare bezit van de moeder, haar zoontje, van haar af. Vervolgens liet hij de moeder en oma zwaargewond en hulpeloos achter. Het had weinig gescheeld of zij hadden het allebei niet overleefd.”

De verdachte zelf herinnert zich de steekpartij niet, maar wel zijn woede: “Omdat mijn handen bebloed waren, heb ik geconcludeerd dat ik wel geslagen zal hebben. Ik was boos op een manier die ik niet van mezelf ken.”

Deskundigen die de verdachte psychisch hebben onderzocht, kwamen tot verschillende conclusies. Ze constateerden wel een stoornis en verminderde toerekeningsvatbaarheid. Vanwege het beweerde geheugenverlies van de verdachte was het moeilijk om het verband tussen het misdrijf en de stoornis aan te tonen. Dit maakte het tevens lastig om het risico op herhaling in te schatten. Desalniettemin bestaat er gevaar voor herhaling als de verdachte zich in een vergelijkbare situatie bevindt.

De officier van justitie benadrukte: “De verdachte heeft laten zien dat hij in staat is tot extreem gewelddadig gedrag. Als samenleving kunnen we het risico niet nemen dat de verdachte onvoldoende behandeld wordt en met groeiende wrok en wantrouwen jegens de slachtoffers weer vrijkomt. Daarom is een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend, samen met tbs en dwangverpleging.”