De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Cel geëist tegen Amsterdammers voor schieten op panden in Rotterdam vanwege gestolen drugs

Justitie heeft celstraffen geëist tegen twee Amsterdammers voor het beschieten van drie woningen en een bedrijfspand in Rotterdam.

In mei 2020 werden in korte tijd meerdere panden beschoten met zware vuurwapen. De schietpartijen vonden plaats aan de Potgietersstraat, de Mathenesserdijk, de Van Galenstraat en de Jagthuisstraat. Bij het laatste pand werd later die maand na een beschieting een explosief aan de gevel bevestigd en tot ontploffing gebracht. De twee verdachten voor die aanslag stonden gisteren al voor de rechter. De 22-jarige Oussama M. en 20-jarige Noura O. hoorden hoorden straffen van 40 maanden tegen zich eisen.

De politie startte na alle geweldsincidenten een groot onderzoek in. Hieruit bleek dat de woningen en het bedrijfspand gebruikt worden door dezelfde familie. Uit verder onderzoek van de recherche blijkt dat leden van die familie mogelijk een rol zouden hebben gespeeld bij een diefstal van een partij drugs.

Twee Amsterdammers kwamen in beeld als mogelijke schutters. Zo wordt op een patroonhuls DNA van beide verdachten gevonden en in een telefoon worden foto’s van een automatisch wapen aangetroffen. Ook is een screenshot gemaakt van een nieuwsbericht over deze zaak en wordt een chatgesprek aangetroffen die over de betaling voor een schietpartij lijkt te gaan. Daarnaast blijkt dat de toestellen van de mannen telefoonmasten aanstralen in de omgeving van de beschoten panden rondom de tijdstippen van de beschietingen. Ook de auto van de verdachten is daar telkens in de omgeving te zien.

‘Het is uitermate zorgwekkend dat zware vuurwapens op deze wijze in een dichtbevolkte stad worden ingezet. De feiten hebben tot de nodige maatschappelijke onrust geleid, zowel binnen als buiten Rotterdam. Dergelijke gedragingen kunnen onder omstandigheden een zeer groot en levensbedreigend gevaar voor anderen vormen. Dat dit gevaar zich niet heeft voorgedaan, neemt niet weg dat verdachten zich geen enkele rekenschap hebben gegeven van de mogelijke gevolgen van het schieten met deze zware vuurwapens.’ Aldus de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 32 maanden cel geëist tegen de twee 23-jarige Amsterdammers. Beiden worden verdacht van het beschieten van de drie woningen en een bedrijfspand. De rechter doet op 9 maart uitspraak.