Inhoud verzwegen iPhone kroongetuige Nabil B. toegevoegd aan dossier Marengo-liquidatieproces

De Hoge Raad heeft bepaald dat de inhoud van de verzwegen telefoon van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B., definitief wordt toegevoegd aan het dossier in het Marengo-liquidatieproces.

Het gaat om een iPhone 5 die B. van september 2017 tot en met begin februari 2018 in zijn bezit had. Toen in 2019 gevraagd werd op een zitting of de kroongetuige naast een andere telefoon ook nog mogelijk beschikte over meer communicatiemiddelen, loog B. onder ede en zei dat dit niet het geval was. Volgens de advocaten van B. is het toestel een zogenoemd geheimhoudersstuk omdat hij deze had toevertrouwd aan zijn toenmalig advocaat Derk Wiersum, die in september 2019 werd geliquideerd. De Hoge Raad oordeelt dat dit niet het geval is. Het geven van een telefoon aan een advocaat betekent niet zonder meer dat alle opgeslagen gegevens onder het verschoningsrecht vallen. Aldus een woordvoerder. De inhoud van de iPhone 5 wordt nu toegevoegd aan het strafdossier zodat alle procespartijen er kennis van kunnen nemen. De kroongetuige zegt bereid te zijn alle vragen over wat er op de verzwegen telefoon staat te beantwoorden.

Kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.