Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel geëist tegen man gepakt door DNA voor snelkraken met 200.000 euro buit in Zwolle en Ermelo

Het Openbaar Ministerie heeft een eis van 36 maanden gevangenisstraf tegen een 28-jarige man uit Almere, die verdacht wordt van het medeplegen van twee inbraken bij juweliers. De man werd in België al veroordeeld voor een ramkraak.

De inbraken in Zwolle en Ermelo vonden plaats in september en oktober 2022. Bij beide inbraken werden grote hoeveelheden sieraden buitgemaakt. De buit van de twee inbraken bedraagt in totaal ruim 200.000 euro.

Op de plaats delict van beide inbraken werden gereedschappen aangetroffen waar DNA van de verdachte op werd gevonden. Dat leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie.

De officier van justitie vindt dat de inbraken ernstige feiten zijn, die niet alleen veel materiële schade en leed veroorzaken bij de slachtoffers, maar ook in zijn algemeenheid zorgen voor een gevoel van onveiligheid in de samenleving.

Het Openbaar Ministerie acht de richtlijnen voor een reguliere inbraak te laag en komt uit op een eis van 36 maanden gevangenisstraf. De officier van justitie vindt dat de inbraken meer gelijkenis vertonen met een ramkraak, maar dat de richtlijnen voor ramkraken niet van toepassing zijn omdat er geen voertuig werd ingezet om de kraken te plegen.

De rechtbank doet op 22 september uitspraak in de zaak.

De eis van het Openbaar Ministerie is hoger dan de richtlijnen voor een reguliere inbraak. De richtlijnen voor een inbraak met een buit van minder dan 10.000 euro bedragen twee jaar gevangenisstraf. De eis van het Openbaar Ministerie is ook hoger dan de richtlijnen voor een ramkraak, die 30 maanden gevangenisstraf bedragen.

De eis van het Openbaar Ministerie is gebaseerd op de ernst van de inbraken. De inbraken waren zorgvuldig voorbereid en er werd met brute kracht binnengekomen. De inbraken hebben niet alleen veel materiële schade veroorzaakt, maar ook veel leed bij de slachtoffers. De inbraken hebben ook in zijn algemeenheid een gevoel van onveiligheid in de samenleving veroorzaakt.

De rechtbank zal zich op 22 september buigen over de eis van het Openbaar Ministerie.