Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 3,5 jaar cel geëist tegen de van fraude verdachte oud-topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal. Volgens justitie ‘leefde hij als God in Frankrijk’.

Volgens justitie zou de oud-topman bijna 1,8 miljoen hebben weggesluisd bij een stichting waar hij bestuurder van was. Naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar vindt het OM ook een bestuursverbod van vijf jaar op zijn plaats. De stichting had als doel de sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika te bevorderen. Sinds 2000 was verdachte enig bestuurder van deze stichting, er was geen raad van toezicht en verdachte was de enig gemachtigde tot de bankrekeningen van de stichting. Grote geldschieters waren diverse woningcorporaties waaronder de corporatie waar verdachte destijds bestuurder van was. De geleende gelden van die corporatie werden op een zeker moment omgezet naar een schenking. En zo kwam er volgens het OM 3,6 miljoen euro van die corporatie bij de stichting terecht en uiteindelijk een groot deel daarvan bij verdachte zelf.

In 2017 deed de FIOD een inval in de woning van verdachte. Op initiatief van het OM werd verdachte als bestuurder van de stichting geschorst. Verdachte heeft later ontslag genomen als bestuurder van de stichting. Het strafrechtelijk onderzoek naar de financiële situatie van de stichting leverde een schokkend beeld op. ‘Er bleek sprake van grootschalige privé-onttrekkingen uit de stichting door verdachte, die daarmee als God in Frankrijk heeft geleefd en – in strijd met de oorspronkelijke bedoelingen van de stichting – de Zuid-Afrikaanse townships van gedegen sociale huisvesting heeft beroofd’, aldus de officier.

Verdachte wordt onder meer verweten dat hij in 2007 heeft voorgedaan alsof zijn eigen woning in Zuid-Afrika aan de stichting werd verkocht. Verdachte maakte daarvoor valse stukken op, waaruit die verkoop moest blijken. De koopsom werd vervolgens door de stichting betaald, maar verdachte bleef eigenaar van de woning. In de periode 2008 tot en met 2011 verduisterde verdachte daarnaast geldbedragen van de stichting via een bankrekening in Zuid Afrika.

Verdachte deed vanaf 2016 ook allerlei andere privé-uitgaven met gelden van de stichting tot aan zijn aanhouding in april 2017. Het gaat om diverse betalingen vanaf de bankrekening van de stichting en om privé-uitgaven met de creditcard van de stichting. Deze bestedingen variëren van de aankoop van een Mercedes GL400, een jetski voor zijn huis op Bonaire, de financiering van het huwelijksfeest van zijn zoon tot aan reizen, theatertickets, kleding, etentjes en cash opnames. De rechter doet naar verwachting op 5 maart uitspraak.