© crime-nieuws.nl

Cel geëist tegen vijftien verdachten gepakt in grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor de grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in Nederland.

Het onderzoek werd gestart nadat op 30 juni 2020 informatie binnenkomt bij de politie dat in een manege in Nijeveen zich een cocaïnewasserij of drugslab bevindt. Er werd vervolgens onder meer getapt en daaruit bleek dat de eigenaar van de manege mogelijk betrokken was bij de opbouw van het drugslab. Tijdens observaties door de politie wordt gezien dat een vrachtwagen met oplegger het terrein in Nijeveen bezoekt evenals een loods in Apeldoorn en een in Elshout. Ook zien observerende agenten dat Zuid-Amerikaans ogende mannen naar Nijeveen worden vervoerd.

Op 7 augustus komt de politie in actie en verricht een inval in de manege. Er wordt een grote cocaïnewasserij aangetroffen. De vijftien aanwezige mannen worden als verdachten aangehouden. De politie houdt één van hen, een man uit Turkije, aan in de opslagruimte. De Nederlander wordt gearresteerd buiten op zijn erf. Drie Colombianen worden aangehouden in de droogruimte en de overige mannen uit Colombia in een soort slaapruimte.

Uit onderzoek blijkt dat er op zeer grote schaal cocaïne uit verschillende materialen gehaald kon worden. Vervolgens werd de cocaïne gezuiverd, geperst en verpakt voor verdere verkoop. Ook zijn er voorzieningen aangebracht voor het langdurig verblijf van de Colombiaanse werknemers. De officier van justitie op zitting: ‘Hun reiskosten bleken op voorhand te zijn betaald en er was verblijf geregeld. De verdachten waren vrijwillig in Nijeveen en wisten wat voor werk zij zouden gaan verrichten.’

Bij doorzoeking in een loods in Apeldoorn werden big bags met steenkool en cocaïne gevonden. Het ging in totaal om 663 kilogram. In de loods in Elshout vond de politie chemicaliën waaronder oplosmiddelen met concentraties cocaïne, houtskool, jerrycans en vermoedelijk afval uit het laboratorium in Nijeveen. Het OM ziet een duidelijke relatie tussen Nijeveen, Apeldoorn en Elshout.

De dagelijkse opbrengst van het lab bedroeg volgens het OM zo’n 150 tot 200 kilo cocaïne. Uitgaande van een kiloprijs van tussen de twintigduizend en vijfentwintigduizend euro ligt de dagomzet tussen de drie en vijf miljoen euro, meldt een woordvoerder van justitie. Tegen de verdachten is 4 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.