© US Army via Wikimedia Commons

Cel voor wapenhandelaar uit Rijsbergen gepakt met 20 pistolen in verborgen ruimte poef en kluis

De rechtbank heeft een wapenhandelaar uit Rijsbergen veroordeeld tot een celstraf.

Agenten doorzochten in april 2019 de kantoorruimte van een bedrijfspand van de 32-jarige man en een medeverdachte in Helmond. In een kluis en in een verborgen ruimte in een poef lagen onder andere een revolver, een twintigtal pistolen, honderden patronen en onderdelen van vuurwapens.

Tijdens de doorzoeking trof de politie op een van de bureaus een MacBook, een kladblok en een mobiele telefoon aan die vaak wordt gebruikt als cryptofoon. Op de laptop stond een brief met instructies met, volgens de rechter, een overduidelijk crimineel karakter, onder andere over het gebruik van zo’n mobiele telefoon. Verder is er met de laptop gezocht naar verschillende wapens. De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij deze laptop gebruikte. Op het kladblok stonden de namen van vuurwapens en de bijbehorende prijzen.

De rechtbank leidt uit de notities en de aangetroffen instructies op de laptop af dat de man zich bezighield met de handel in wapens. Hij zou puur uit winstbejag hebben gehandeld en zich niets hebben aangetrokken van de veiligheidsrisico’s. De rechtbank heeft de man veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Zijn medeverdachte kreeg eerder dezelfde straf opgelegd.