© Pexels / Pixabay

Celstraf miljardenfraudeur Elizabeth Holmes van Theranos ingekort met twee jaar

Elizabeth Holmes, de eens gevierde zakenvrouw en voormalige techmiljardair van Theranos, zal slechts negen jaar van haar straf uitzitten voor het misleiden van investeerders en klanten.

Dit is twee jaar minder dan de oorspronkelijke straf die ze eind vorig jaar kreeg opgelegd. De Amerikaanse justitie heeft bevestigd dat Holmes sinds mei van dit jaar vastzit en in de gevangenis zal blijven tot eind 2032. Hoewel de redenen voor het inkorten van haar straf niet duidelijk zijn, wordt gespeculeerd dat goed gedrag een rol kan hebben gespeeld in deze beslissing.

In november 2022 werd Holmes veroordeeld tot ruim elf jaar gevangenisstraf wegens fraude. Ze bouwde haar start-up Theranos op tot een miljardenbedrijf, maar volgens de rechter deed ze dit door investeerders voor honderden miljoenen dollars op te lichten en patiënten in gevaar te brengen.

Holmes beloofde met Theranos een revolutie in de gezondheidszorg door middel van een baanbrekende techniek. Ze beweerde dat met een enkele druppel bloed tweehonderd tests konden worden uitgevoerd, waardoor ernstige ziektes konden worden ontdekt. Normaal gesproken is hiervoor een aanzienlijke hoeveelheid bloed nodig. Echter, de techniek achter Theranos bleek volledig nep te zijn en de resultaten waren vaak onnauwkeurig.

Haar voormalige zakenpartner en ex-geliefde, Ramesh ‘Sunny’ Balwani, kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van dertien jaar. Ook hij heeft een strafvermindering gekregen van twee jaar.

De ingekorte straf van Elizabeth Holmes roept vragen op over de rechtvaardigheid van het juridische systeem en heeft gemengde reacties teweeggebracht. Sommigen vinden dat de straf te mild is gezien de ernst van de aanklachten en de schade die is toegebracht aan investeerders en patiënten, terwijl anderen speculeren dat er mogelijk andere factoren hebben meegespeeld bij het bepalen van de strafvermindering. Wat de redenen ook mogen zijn, het is duidelijk dat de val van Elizabeth Holmes een blijvende herinnering is aan de risico’s van bedrog en fraude in de zakenwereld.