Celstraf voor agent die ‘spreekuur’ hield en geheime informatie verkocht aan criminelen

Een politieagent heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie uit politiesystemen. De verdachte hield een soort spreekuur in zijn auto.

Volgens de officier van justitie hield de 22-jarige man uit Tiel een soort spreekuur in zijn auto. De verdachte heeft toegegeven aan zeker vijftig personen informatie te hebben verkocht. Hier zou hij ruim 700.000 euro hebben verdiend.

De agent was werkzaam in Amsterdam maar doorzocht systemen van de politie door het hele land. Hij gaf onder meer informatie aan twee broers uit Tiel die zich bezighielden met drugshandel. Eén van de personen die informatie kocht wilde weten waar er mogelijk wietkwekerijen aanwezig zouden zijn, om die te kunnen rippen.

De verdachte ex-agent zegt dat hij bedreigd werd en de informatie onder dwang heeft afgegeven. Deze verklaring vindt de rechtbank niet aannemelijk. De opgelegde straf van drie jaar en negen maanden is conform de eis van het OM. Daarnaast mag de ex-politieagent acht jaar lang geen publieke functie uitoefenen.