Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachten ontkennen liquidatie Iraanse aanslagpleger in Almere

De mannen die terechtstaan voor de liquidatie van Mohammad Reza Kolahi Samadi ontkennen alle betrokkenheid bij deze zaak. Het slachtoffer werd in zijn thuisland Iran verantwoordelijk gehouden voor een aanslag.

In Nederland leefde Samadi al geruime tijd onder de schuilnaam Ali Motamed. Hij was werkzaam als elektromonteur en leek geen vijanden te hebben. In 2015 werd hij voor zijn woning in Almere doodgeschoten. De moord had alle kenmerken van een afrekening in het criminele milieu maar het slachtoffer was niet actief als crimineel of met andere zaken.

Later bleek dat Motamed door zijn thuisland Iran verantwoordelijk wordt gehouden voor een grote aanslag. Hij werd sindsdien internationaal gezocht door de Iraanse autoriteiten. Of zijn dood te maken heeft met zijn politieke activiteiten en daden uit het verleden is niet bekend. Bij de aanslag in 1981 in Teheran kwamen 73 personen om het leven.

Na onderzoek heeft de politie twee Amsterdammers van 29 en 36 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Volgens de officier van justitie wisten de twee niet om wie het ging en werd de liquidatie alleen voor het geld uitgevoerd. Wie de opdracht zou hebben gegeven is een raadsel. De verdachten ontkennen in ieder geval in alle toonaarden iets te maken te hebben met de liquidatie.