© Crime-Nieuws.nl

Twee jaar cel voor JayJay Santana na grootschalige oplichting met webwinkels

JayJay Santana moet twee jaar de cel in voor grootschalige oplichting met webwinkels.

Een 30-jarige Rotterdammer is vandaag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar cel voor grootschalige oplichting via malafide webwinkels. De man, die bekend staat als JayJay Santana, verkocht via diverse zelf opgezette webwinkels dure kleding, maar leverde deze nooit nadat klanten hadden betaald. Ongeveer 190 mensen zijn hierdoor gedupeerd, met een totaalbedrag van meer dan 120.000 euro.

De man werd in 2022 aangehouden door de politie. Uit onderzoek bleek dat hij de opbrengsten van zijn oplichtingspraktijken had uitgegeven aan luxe goederen, dure reizen en cosmetische ingrepen. Om buiten het zicht van justitie te blijven, maakte hij gebruik van zogenaamde “moneymules” om geld via buitenlandse rekeningen te incasseren. Moneymules zijn mensen met een kwetsbare achtergrond en schuldenproblematiek die hun rekening uitlenen tegen betaling, zodat crimineel geld kan worden overgeboekt of witgewassen.

De man heeft de aanklachten tegen hem altijd ontkend. Hij zei dat hij de webwinkels had opgezet om geld te verdienen, maar dat hij niet wist dat het om oplichting ging. De rechtbank heeft deze verklaring niet geloofd en hem veroordeeld tot twee jaar cel. De man moet ook een bedrag aan de gedupeerde slachtoffers terugbetalen.