Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraf voor Mexicaanse officier van justitie die zich liet omkopen door drugskartels

Een Mexicaanse officier van justitie is veroordeeld tot een gevangenisstraf in de VS en het betalen van een miljoen dollar boete vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel en andere criminele activiteiten. De man werd maandelijks betaald door een drugskartel.

De officier van justitie Edgar Veytia werd volgens de Amerikaanse autoriteiten van 2013 tot 2017 omgekocht door leden van een drugskartel. Veytia kreeg een maandelijkse toelage om de criminelen te helpen bij onder meer drugssmokkel. De officier van justitie regelde dat agenten als beveiliging mee gingen bij drugstransporten en andere criminele activiteiten. Hij werkte onder meer voor het H-2 drugskartel en zou naar verluidt ook zijn omgekocht door het Sinaloa-kartel van ‘El Chapo’ Guzman.

In 2017 liep de officier van justitie tegen de lamp en werd aangehouden door de Amerikaanse autoriteiten. Hij heeft nu schuld bekend en zegt dat hij steekpenningen heeft aangenomen om drugskartels te helpen bij onder drugssmokkel naar de VS. De rechter heeft Veytia een gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van een miljoen dollar opgelegd.