Kush wietplantje © crime-nieuws.nl

Celstraffen leden criminele organisatie voor runnen wietkwekerijen met tienduizenden planten

De rechtbank heeft celstraffen opgelegd voor georganiseerde grootschalige hennepteelt.

Een 31-jarige man uit Vroomshoop is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 39 maanden. Robin W. gaf onder andere leiding aan de criminele drugsorganisatie, was betrokken bij zes wietkwekerijen en exporteerde de partijen wiet. De rechtbank veroordeelt de 48-jarige Wiebe van B. uit Almelo tot een gevangenisstraf van 34 maanden voor de handel en de export van verdovende middelen, oplichting en witwassen.

Vanaf 2014 hield de criminele drugsorganisatie zich op grote schaal en bedrijfsmatig bezig met het telen en verkopen van grote hoeveelheden wiet in Drenthe en Overijssel. In totaal werden in deze periode negen wietkwekerijen opgerold die gelinkt zijn aan de organisatie. Binnen de organisatie was er een duidelijke taakverdeling. Zo was er een leider, een zogenoemde (regel)baas en uitvoerders. In totaal zijn bij de ontdekking van de kwekerijen tienduizenden wietplanten gevonden.

De straf voor de 48-jarige Van B. valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM zag de man als leider van de criminele organisatie, maar de rechtbank oordeelde dat dat onvoldoende uit de dossiers bleek en spreekt hem hiervan vrij. Ook spreekt de rechtbank hem vrij voor de betrokkenheid bij diverse wietkwekerij en een verdenking van witwassen.

In totaal heeft de rechtbank zestien personen veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor hun rol in de grootschalige georganiseerde hennepteelt, spreekt de rechtbank vijf personen vrij en oordeelt de rechtbank dat de ondertussen failliete handelsonderneming van Van B. zich wel schuldig maakte aan witwassen, maar legt de onderneming geen boete op omdat dat in het nadeel van de schuldeisers zou zijn.