Beruchte ‘Ndrangheta maffiabaas ‘Cocaïnekoning van Milaan’ ontsnapt uit gevangenis

Een Italiaanse maffiabaas die bekendstaat als ‘cocaïnekoning’ is uit een gevangenis in Uruguay ontsnapt.

De 52-jarige Rocco Morabito is via een gat in het dak van de gevangenis van Montevideo ontsnapt. Samen met drie andere gedetineerden is de maffiabaas op de vlucht geslagen. Eenmaal buiten hebben de gedetineerden een vrouw in de omgeving van de gevangenis beroofd. De criminelen zijn daarna spoorloos verdwenen.

Morabito is volgens de Italiaanse autoriteiten een kopstuk binnen een beruchte ‘Ndrangheta’ misdaadclan. De clan is oorspronkelijk afkomstig uit Calabrië en wereldwijd actief waaronder in Nederland. In december vorig jaar hield de politie in Nederland een grootschalige actie tegen de maffiaclan, onder andere in Limburg waren er invallen. De bijnaam van Morabito is de ‘Cocaïnekoning van Milaan’.

De maffiabaas was geruime tijd, sinds 1994, voortvluchtig. In 2017 werd Morabito aangehouden in Uruguay. Sindsdien zat hij vast in de gevangenis in afwachting van uitlevering aan Italië. Daar moet de ‘Cocaïnekoning van Milaan’ nog een celstraf uitzitten van 30 jaar voor onder meer grootschalige drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.