Celstraffen voor ontvoering man Eindhoven met tonnen euro’s blokken cocaïne

Twee mannen zijn veroordeeld tot celstraffen voor een gewelddadige ontvoering in het criminele milieu.

De rechtbank Oost-Brabant heeft de twee mannen uit Den Haag (40 en 47 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Ze overmeesterden met veel geweld een man en hielden hem in hun auto vast terwijl ze van Eindhoven naar Utrecht reden. De officier van justitie had vijf jaar cel geëist.

Op 24 februari 2020 werd rond 23.00 uur een man tegen zij wil meegenomen vanaf de Eindhovense Harpstraat. Agenten zijn na meldingen van meerdere getuigen met spoed ter plaatse gegaan en hebben een onderzoek ingesteld. In de straat werd een onbeheerde witte Range Rover met de achterklep open aangetroffen. Op de grond werden naast een paar sneakers onder andere een pizzadoos, een zak friet en een blikje cola gevonden. De auto bleek na onderzoek op naam te staan van een man die bekend is in onderzoeken naar drugs, aldus justitie.

Dankzij een getuige is het kenteken bekend van een mogelijk betrokken auto, die even later in Utrecht opduikt. Na een achtervolging door de Domstad kon deze BMW uiteindelijk tot stoppen worden gedwongen. De dan 46-jarige bestuurder uit Den Haag wordt na een korte achtervolging en na waarschuwingsschoten te voet aangehouden. De bijrijder van 39 uit Den Haag wordt bij de auto aangehouden. Op de achterbank zit een geboeide en gewonde man zonder schoenen. Het blijkt te gaan om de eigenaar van de witte Range Rover uit Eindhoven. In de auto wordt ook een vuurwapen gevonden met munitie, een mes en pepperspray.

Uit het onderzoek is gebleken dat er nog twee personen betrokken waren bij de ontvoering van de Eindhovenaar. Wie dat waren is in het onderzoek niet duidelijk geworden. Voor het OM is helder dat de ontvoering plaatsvond in het drugsmilieu. In de woning van het slachtoffer wordt later acht kilo cocaïne gevonden met een straatwaarde van enkele tonnen. Tijdens de ontvoering werd hier volgens het slachtoffer ook naar gevraagd.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten veel geweld gebruikten. Ze sloegen het slachtoffer onder meer in het gezicht en op zijn hoofd. Bovendien was er sprake van een vooropgezet plan. Ook weegt mee dat beide verdachten eerder voor soortgelijke delicten zijn veroordeeld, maar zich hierdoor kennelijk niet lieten weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Al met al vindt de rechtbank celstraffen van vier jaar op zijn plaats. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van in totaal bijna 2.500 euro.