Jeffrey Epstein
Laatste politiefoto (mugshot) van zakenman Jeffrey Epstein, verdacht van misbruik. © Department of Justice

Cipiers die multimiljonair en zedendelinquent Epstein moesten controleren sluiten deal

De cipiers die multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein moesten bewaken hebben een deal gesloten met justitie.

De cipiers hebben met de openbaar aanklager afgesproken niet te zullen worden vervolgd voor het vervalsen van verslagen. In ruil hiervoor hebben de twee beloofd mee te werken met justitie en informatie te geven over de gevangenis en interne zaken die rond de tijd dat Epstein overleed, hebben plaatsgevonden.

De 66-jarige zakenman pleegde zelfmoord in de gevangenis en de cipiers hebben acht uur lang niet gecontroleerd of alles nog goed ging. Omdat Epstein al eerder een poging had gedaan is het protocol om regelmatig de cel te controleren en te kijken of de gedetineerde het nog goed maakt. In plaats daarvan zaten Tova Noel en Michael Thomas achter hun bureaus, waar ze op internet op zoek waren naar meubels, motorfietsen en sportnieuws, staat vermeld in de aanklacht uit 2019.

De cipiers worden ervan verdacht herhaaldelijk verslagen te hebben vervalst. Het ging daarbij onder meer om het tellen van gedetineerden. De twee riskeren geen celstraf meer door de deal. Een rechter moet alles nog goedkeuren naar dat zal naar verwachting ook gaan gebeuren.