De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

OM: dna Utrechtse politiemol aangetroffen op politie-uniformen martelcontainers Wouwse Plantage

In het onderzoek rond de martelcontainers in Wouwse Plantage, is dna van de Utrechtse politiemol Orm K. aangetroffen.

Dat heeft de officier van justitie vrijdag bekendgemaakt tijdens de voorbereidende zitting. De 45-jarige ex-agent uit Vianen speelde volgens justitie twee jaar lang verrtrouwelijke informatie uit de politiesystemen door aan verschillende (zware) criminelen. In december kreeg hij hiervoor een gevangsnisstraf van vier jaar opgelegd.

Uit een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat K.’s dna is aangetroffen op een politie-uniform die gevonden werd in de loods waar de martelcontainers aanwezig waren. In de zaak staan twaalf verdachten terecht voor moord, gijzeling, ontvoering, afpersing en zware mishandeling. Negen van de twaalf zitten nog vast. De verdachten beroepen zich allemaal op hun zwijgrecht.

De hoofdverdachte is de 49-jarige Roger P. alias Piet Costa uit Rotterdam. Hij werd op 6 oktober in zijn cel aangehouden, waar hij in voorarrest zat voor een grote zaak rond de smokkel van grote partijen cocaïne. P. wordt door het OM gezien als de opdrachtgever voor de bouw van de martelcontainers. Aanleiding hiervoor zou een conflict zijn over geld. Dat blijkt uit onderschepte Encrochat PGP-berichten. Het OM is van plan om de zaak volgend haar inhoudelijk te behandelen.