Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Corrupte havenarbeider krijgt 21 jaar cel voor smokkel 118 miljoen euro cocaïne via Vlissingen

Een corrupte havenarbeider uit Portsmouth is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar voor zijn betrokkenheid bij een poging tot import van 118 miljoen euro aan cocaïne.

De 45-jarige Michael Jordan, werkzaam op de haven van Portsmouth, speelde een rol in een uitgebreid drugssmokkelnetwerk. De zaak kwam aan het licht toen 372 pallets met bananen aankwamen op het vrachtschip MV Atlantic Klipper, dat onderweg was vanuit Colombia en een tussenstop maakte in Vlissingen, Nederland, voordat het het Verenigd Koninkrijk zou bereiken.

In een gecoördineerde operatie werkten de National Crime Agency (NCA) en de Nederlandse politie nauw samen. De Nederlandse politie ontdekte en verving maar liefst 1.477 kilo cocaïne in de zending met dummypakketten, terwijl de NCA de verdere ontwikkelingen op de voet volgde.

Bij de aankomst van het schip in Portsmouth in april 2022 werd Michael Jordan op camerabeelden betrapt terwijl hij de pallets waarvan hij dacht dat ze de drugs bevatten, scheidde en naar een apart magazijn verplaatste. Samen met zijn handlanger op de haven, David Oliver, probeerde Jordan de pallets vervolgens te verbergen onder een niet-gerelateerde zending.

De volgende stap was het arriveren van de Turkse vrachtwagenchauffeur Ahmet Aydin, die eveneens vorig jaar werd veroordeeld. Aydin zou de lading snel en onopgemerkt in zijn trailer overbrengen.

De NCA deelde informatie met de West Midlands Police, die vier verdachten arresteerde als onderdeel van hun eigen onderzoek. Dit gebeurde op het moment dat de nep-lading naar een afgelegen locatie bij Lichfield in Staffordshire werd vervoerd.

Na een intensief proces van drie weken werd Jordan, samen met Oliver en Aydin, veroordeeld op verdenking van samenzwering tot invoer van harddrugs. Vrijdag (7 juli) werd hij veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf door de rechtbank van Portsmouth.

Matt McMillan, Branch Commander van de NCA, verklaarde: “Michael Jordan maakte deel uit van een criminele samenzwering om een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne over de Britse grens te smokkelen. Hij maakte misbruik van zijn insiderkennis als havenarbeider om geld te verdienen met de cocaïnehandel, die geweld en uitbuiting op onze straten in stand houdt. Dankzij nauwe samenwerking tussen de NCA, de havenbeheerder, internationale partners en de West Midlands Police is deze georganiseerde misdaadgroep ontmanteld en is het publiek beschermd.”

Het succesvolle optreden tegen dit drugssmokkelnetwerk benadrukt de vastberadenheid van de autoriteiten om georganiseerde misdaad aan te pakken en de samenleving te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van drugshandel.