Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cyberaanval treft Nederlandse websites: Russische hackersgroep eist verantwoordelijkheid op

Op maandag werden de websites van Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven getroffen door een ernstige cyberaanval, waardoor ze moeilijk bereikbaar waren.

Een groep Russische hackers, genaamd NoName0571, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De websites maa.nl en ov-nl.nl werden slachtoffer van een zogenaamde DDoS-aanval, waarbij servers overspoeld worden met een overvloed aan dataverkeer, waardoor de websites niet toegankelijk zijn. Een woordvoerder van Maastricht Aachen Airport verklaarde dat de website tegen de avond weer naar behoren werkte. Ondanks de aanval ging het dagelijkse werk op de luchthaven in Limburg gewoon door en werd het vliegverkeer niet beïnvloed.

De website van ov-nl, de vereniging van openbaarvervoerbedrijven, was ook tijdelijk offline, maar treinen, trams, bussen en metro’s bleven normaal functioneren. Volgens ov-nl had de site “geen operationele waarde”.

De Russische hackersgroep NoName0571 beweert dat de aanval een reactie is op het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te leveren. In de afgelopen tijd hebben deze cybercriminelen herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne als onderdeel van hun acties.