Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Justitie eist celstraffen voor productie harddrugs in drugslab Drachten na onderzoek telefoons en busjes

De recente ontdekking van een drugslab in Drachten heeft geleid tot de eis van gevangenisstraffen tegen vier verdachten.

De verdachten, waaronder een 39-jarige man uit Nijega, een 57-jarige man uit Leeuwarden en twee mannen van 25 en 41 jaar zonder vaste woonplaats, worden ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de productie van synthetische drugs.

Het onderzoek begon na eerdere aanhoudingen in de omgeving van Drachten en Breda, waarbij politie in busjes materialen vond om een drugslaboratorium op te zetten. Na onderzoek van telefoons van de verdachten ontstond het vermoeden van een mogelijk drugslab aan Hemmen 101 in Drachten. Op 19 december 2022 deed de politie een inval in het pand en betrapte twee verdachten terwijl ze actief waren in het synthetische drugslab. Later werden nog twee medeverdachten aangehouden.

Het lab, gevestigd in een loods, had meerdere productieruimtes en een verblijfsruimte in een kantoor. In het lab werd onder andere een destillatieopstelling aangetroffen met 389 liter vloeistof, inclusief metamfetamine. Daarnaast vond de politie diverse vloeistoffen en chemicaliën, waarvan sommige werden onderzocht door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Buiten de loods werden jerrycans ontdekt die passen bij de extractie van cocaïne. Zowel de goederen binnen als buiten de loods wezen op de bewerking en verwerking van metamfetamine en cocaïne.

Uit onderzoek van een van de verdachten bleek dat er meerdere keren drugs waren geproduceerd. De aangetroffen foto’s en video’s toonden kristallen die hoogstwaarschijnlijk het eindproduct crystal meth waren. Deze werden echter niet gevonden tijdens de zoekactie.

De officier van justitie concludeerde dat de mannen actief betrokken waren bij het drugslab, met name de verdachten uit Nijega en Leeuwarden. De Leeuwarder zou onder andere een sleutel hebben gehad van het pand, betrokken zijn bij grondstoffen en financiële transacties, en regelmatig in het lab zijn geweest. De Nijegaster, eigenaar van het pand, wordt ook beschuldigd van nauwe betrokkenheid bij de voorbereidingen, geldstromen en het faciliteren van de activiteiten.

De verdachte uit Leeuwarden wordt daarnaast beschuldigd van illegaal wapenbezit en het bezit van hasj. De verdachte uit Nijega wordt ook verdacht van het telen van hennep.

De officier benadrukte dat synthetische drugsproductie niet alleen schadelijk is voor de gezondheid, maar ook levensgevaarlijk kan zijn door explosies en giftige dampen. Daarnaast veroorzaakt de illegale dumping van chemisch afval ernstige milieuproblemen.

Gezien de ernst van de zaak, persoonlijke omstandigheden en strafmaatrichtlijnen, eiste de officier gevangenisstraffen van 60 maanden en een geldboete van € 50.000 voor de verdachte uit Nijega, een gevangenisstraf van 78 maanden plus schadevergoeding voor de verdachte uit Leeuwarden, en gevangenisstraffen van 48 maanden voor de twee medeverdachten.

De uitspraak van de rechtbank staat gepland voor 22 augustus.