Dementerende vrouw (95) getaserd door politieagenten in Australië overleden

Een 95-jarige demente vrouw, die vorige week werd getaserd door de Australische politie in het verzorgingstehuis waar ze woonde, is overleden.

Het tragische incident vond plaats toen de vrouw, Clare Nowland, in het bezit was van een mes en door het pand liep. De politie werd ingeschakeld nadat het personeel er niet in slaagde het mes van haar af te nemen.

Na tevergeefse pogingen om met de vrouw te praten, gebruikte een van de agenten een taser toen de vrouw met haar looprek en het mes op hen afkwam. Door de politieactie kwam de vrouw ten val en liep ze een ernstige schedelbreuk op. Ze werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar ze een week later is overleden.

De betrokken politieagent is geschorst en zal worden vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en mishandeling. Het incident is vastgelegd met de bodycams van de agenten en zal worden gebruikt als bewijsmateriaal in de rechtbank.

De familie van Clare Nowland heeft in een verklaring gevraagd om privacy en gaf aan dat ze vredig is overleden in het ziekenhuis, omringd door haar geliefden.

Het optreden van de politie heeft in Australië tot verontwaardiging geleid. Zowel de lokale gemeenschap als het publiek reageerden geschokt op het gebruik van een taser tegen een kwetsbare en demente vrouw. Medebewoners in Cooma, waar het verzorgingstehuis zich bevindt, beschrijven Clare als een prachtig persoon en zijn diep bedroefd door het tragische voorval.

Het incident werpt opnieuw vragen op over de omgang van de politie met kwetsbare personen, met name in zorginstellingen. Het incident zal ongetwijfeld een grondig onderzoek en discussie met zich meebrengen over de juiste protocollen en benadering bij dergelijke situaties, om herhaling in de toekomst te voorkomen.