Tot 18 jaar cel voor leden Britse criminele organisatie na drugssmokkel vanuit Nederland

Een rechtbank heeft leden van een criminele organisatie veroordeeld tot celstraffen tot 18 jaar voor drugssmokkel vanuit Nederland.

Vier mannen zijn veroordeeld na een uitgebreid onderzoek van de National Crime Agency (NCA) naar een grootschalig drugssmokkelnetwerk. Anthony Terry, de spil van de operatie, organiseerde de import en werd betrapt toen cocaïne ter waarde van £1,6 miljoen werd onderschept in de haven van Belfast. De drugs werden vanuit Nederland naar Engeland vervoerd en vervolgens per veerboot naar Noord-Ierland gesmokkeld.

Terry en zijn georganiseerde criminele groep maakten gebruik van de versleutelde berichtenservice Encrochat, waarmee ze drugs en geld smokkelden voor andere criminele groepen. Terry had Michael Collis ingeschakeld om naar Nederland te reizen en daar cocaïne op te halen. Twee andere chauffeurs, Mohammed Omar Khan en Joshpal Singh Kothiria, werden gerekruteerd om drugs te leveren aan klanten in het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland.

De veroordeelden smokkelden verschillende partijen cocaïne en cannabis, waarbij ze ingenieuze methoden gebruikten om de drugs te verbergen en te distribueren. Ondanks de ontmanteling van Encrochat en het stopzetten van het platform, gingen Terry en Collis door met hun illegale activiteiten.

Na een proces in november 2022 werden Terry en Collis veroordeeld tot respectievelijk 18 jaar gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de drugssmokkel. Kothiria en Khan werden recentelijk veroordeeld na een tweeweekse rechtszaak. De veroordelingen hebben een schadelijke criminele groep uitgeschakeld en benadrukken het vastberaden optreden van de NCA om het publiek te beschermen tegen georganiseerde criminaliteit.

Dit recente succesvolle onderzoek onderstreept de inzet van wetshandhavingsinstanties om de strijd tegen drugssmokkel aan te gaan en het criminele netwerk dat zich bezighoudt met dergelijke illegale activiteiten te ontmantelen.