In de VS is een Colombiaan veroordeeld voor grootschalige smokkel van blokken cocaïne in narco duikboten.
De Colombiaanse man, Óscar Adriano Quintero Rengifo, bijgenaamd “Guatala” en bekend als de “Prins van de narco duikboten”, is door de Verenigde Staten veroordeeld tot 20 jaar en 10 maanden gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. Hij werd op 29 januari 2021 in Colombia gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten en op 26 januari 2022 uitgeleverd aan het land. Op 20 mei 2022 pleitte hij schuldig aan de aanklachten.
Volgens de schuldbekentenis maakte Quintero Rengifo deel uit van een transnationale criminele organisatie die cocaïne smokkelde van Zuid-Amerika naar Midden-Amerika, met als eindbestemming de Verenigde Staten. De organisatie maakte voornamelijk gebruik van boten, met name narco-duikboten, om de cocaïne naar Guatemala te vervoeren. Daar werd de drugs over de grens tussen Guatemala en Mexico gesmokkeld en uiteindelijk naar de Verenigde Staten gebracht. Een voormalige burgemeester van Guatemala was verantwoordelijk voor het beheer van de drugroutes in het noorden van Guatemala richting Mexico en superviseerde de cocaïnesmokkel naar leden van een Mexicaans drugskartel. Quintero Rengifo klom op binnen de organisatie, van het organiseren van smokkeloperaties tot het investeren in zendingen en het aantrekken van investeerders.
Gedurende een periode van minstens januari 2015 tot september 2019 onderschepte de Amerikaanse kustwacht ten minste vier boten, waaronder twee narco-duikboten, die direct verband hielden met de criminele organisatie van de veroordeelde. Deze boten waren beladen met meer dan 13.000 kilogram cocaïne.
Narco-duikboten, ook bekend als halfgezonken boten, zijn ingenieuze vaartuigen die speciaal zijn ontworpen voor het smokkelen van drugs. Ze worden gedeeltelijk ondergedompeld in het water om detectie te voorkomen en kunnen grote hoeveelheden drugs over lange afstanden transporteren.
De veroordeling van Quintero Rengifo markeert een belangrijke stap in de strijd tegen de internationale drugshandel. De Verenigde Staten blijven zich inzetten om samen te werken met andere landen om criminele organisaties aan te pakken en de illegale drugshandel te bestrijden.