© Pexels

Docu over Nederlander die 39 jaar al vastzit in Amerikaanse gevangenis mag worden uitgezonden

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat de BNNVARA-docuserie over Jaitsen Singh, de langst vastzittende Nederlander in het buitenland, mag worden uitgezonden.

Dit volgt nadat Singh een kort geding had aangespannen om de uitzending en verspreiding van de serie tegen te houden. De Nederlander werd in 1986 in de Verenigde Staten veroordeeld voor de vermeende betrokkenheid bij de moorden op zijn vrouw en stiefdochter. Hij kreeg destijds een gevangenisstraf van 56 jaar opgelegd, waarvan hij inmiddels al 39 jaar in een Amerikaanse cel heeft doorgebracht. Gedurende de hele tijd heeft Singh zijn betrokkenheid bij de moorden altijd ontkend.

De documentairereeks getiteld “Een Amerikaanse Nachtmerrie” behandelt onder andere de zaak van de nu 78-jarige Singh. In de serie komen ook vermeende gevallen van seksueel misbruik door Singh aan bod, evenals zijn mogelijke connecties met de drugswereld. Singh is bezorgd dat dit hem in de problemen zal brengen bij medegedetineerden.

Desondanks oordeelde de rechtbank dat dit geen reden is om de uitzending van de documentaire te voorkomen. Op het moment dat Singh toestemming gaf om mee te werken aan de docuserie van BNNVARA, was hij op de hoogte van de beschuldigingen van seksueel misbruik. Daarom had hij kunnen verwachten dat dit ter sprake zou komen in de documentaire, aldus de rechter.

De zus van Singh heeft aangegeven dat ze de uitspraak van de rechtbank zal aanvechten, zo liet ze weten aan NRC.

Met deze uitspraak wordt de weg vrijgemaakt voor de uitzending van de docuserie, die naar verwachting aandacht zal genereren en mogelijk nieuwe inzichten zal bieden in de zaak van Jaitsen Singh, die al decennia lang de Nederlandse aandacht heeft getrokken.