In China zijn negen personen veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor de smokkel van fentanyl naar de Verenigde Staten.

Fentanyl is een zeer zware pijnstiller die zeker vijftig keer sterker is dan heroïne. Het medicijn is alleen bedoeld voor mensen met extreme, chronische pijn. Drugssmokkelaars en handelaren verkopen steeds vaker drugs met fentanyl erin. Vooral in de Verenigde Staten is het een groot probleem.

De zaak tegen de negen Chinezen kwam in 2017 aan het rollen na een tip van de Amerikaanse autoriteiten. De politie stelde een onderzoek in dat leidde naar een bende die opereerde vanuit Xingtai in het noordoosten van China. De verdachten hebben nu de doodstraf en levenslange gevangenisstraffen opgelegd gekregen.

Recent werd bekend dat de zoon van drugsbaas Chapo werd aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten. Dit was naar aanleiding van zijn grootschalige handel en smokkel van fentanyl en methamfetamine naar de VS. De aanhouding ging fout nadat leden van het Sinaloakartel extreem geweld gebruikten waarna de 28-jarige Ovidio Guzman noodgedwongen werd vrijgelaten.