Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Doorbraak in cold case moord op transgender prostituee in Amsterdam met mes halal slachterij

De politie heeft een doorbraak in een cold case moord op een transgender prostituee in Amsterdam.

Op woensdag 5 juli is een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden door de Amsterdamse recherche op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Jody (34) in 2003. De verdachte kwam in het vizier van de politie door middel van een DNA-verwantschapsonderzoek. Op vrijdag 7 juli is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Op maandag 23 juni 2003 werd het levenloze lichaam van Jody aangetroffen in de bosjes bij Sportpark Spieringhorn aan de Seineweg in Nieuw-West. Jody was een transgendervrouw uit Ecuador die in Nederland als prostituee werkte en hier illegaal verbleef. Het slachtoffer vertoonde meerdere verwondingen op haar lichaam, waarbij verwurging uiteindelijk de doodsoorzaak bleek te zijn. Direct werd er een onderzoeksteam samengesteld om de dader op te sporen. Ondanks alle inspanningen leidde dit niet tot de aanhouding van een verdachte, totdat er recentelijk een DNA-match werd gevonden.

In 2014 werd er door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een DNA-onderzoek uitgevoerd op verschillende sporen die waren aangetroffen op de plaats delict en in de buurt van het slachtoffer. Destijds leverde dit geen resultaat op. Echter, dankzij nieuwe technieken en een verwantschapsonderzoek is inmiddels bekend dat het DNA afkomstig is van de nu aangehouden verdachte.

Hoewel dit een belangrijke doorbraak is in het onderzoek, doet de recherche nog steeds een beroep op het publiek om informatie te delen met de politie als zij meer weten over deze zaak.

Op de plaats delict is onder andere een opvallend (slagers)mes aangetroffen. Het betreft een Victorinox uitbeenmes dat voornamelijk in slachterijen wordt gebruikt. Bijzonder is dat op dit mes, naast het bloed van het slachtoffer, ook verschillende bloedresten van dieren, zoals een rund en lam, zijn aangetroffen maar opvallend genoeg niet van een varken. De recherche houdt er daarom rekening mee dat het mes bij halalslacht is gebruikt. Mogelijk zegt u dit iets over de oorspronkelijk eigenaar van dit mes. Maar ook alle andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek is nog steeds heel erg welkom.