© crime-nieuws.nl

Doorzoekingen in Zaandam en Spanje voor witwassen miljoenen euro’s met cryptovaluta

De politie heeft in een onderzoek naar het witwassen van miljoenen met cryptovaluta’s, doorzoekingen verricht in Zaandam en Spanje.

Agenten doorzochten dinsdag locaties in Nederland en Spanje die gelinkt zijn aan de 40-jarige verdachte uit Zaandam. Het Finec Team (Financieel Economische Criminaliteit) van de Landelijke Recherche was hierbij betrokken en is onder andere gespecialiseerd om (digitale) geldstromen in kaart te brengen. In Spanje is beslag gelegd op een woning met zwembad, een motor en twee auto’s.

Bij de actie is verder beslag gelegd op administratie en gegevensdragers die onderzocht worden op informatie over handel in cryptovaluta. Ook is beslag gelegd op vervalste documenten. In de woning lagen dure schoenen en andere merkartikelen. De verdachte is in zijn woning in Zaandam aangehouden.

De man is onlangs nog, op 9 februari 2022, in een ander strafrechtelijk onderzoek (26Keller) veroordeeld tot 12 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had zich schuldig gemaakt aan het witwassen van ruim 100.000 euro en het bezit van 174 MDMA-tabletten. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.